Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Ouderen die samen een eiwitrijke maaltijd eten

Het belang van eiwitten voor ouderen

Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam en belangrijk voor iedereen. Voor ouderen speelt dit een nog grotere rol. 
Naarmate we ouder worden, verandert ons lichaam, inclusief hoe het eiwitten verwerkt. Dit maakt eiwitinname, extra belangrijk voor het behoud van spiermassa, kracht en algehele functionaliteit. 

Inhoudsopgave

Waarom zijn eiwitten zo belangrijk

  1. Behoud van spiermassa: Naarmate mensen ouder worden, ervaren velen van hen een natuurlijk proces dat sarcopenie wordt genoemd. Dit is het verlies van spiermassa en -functie. Eiwitinname, in combinatie met regelmatige fysieke inspanning kan dit proces helpen vertragen. Onderzoek toont aan dat een hogere eiwitinname gekoppeld is aan een beter behoud van spiermassa bij ouderen (Bauer et al., 2013).

  2. Voorkoming van osteoporose: Eiwitten spelen ook een rol in het behoud van sterke botten. Een adequate inname van eiwit in combinatie met andere voedingsstoffen zoals calcium en vitamine D. Verlaagt het risico op osteoporose en kan helpen fracturen te verminderen (Bonjour, 2011).

  3. Sneller herstel bij ziekte of ongeval Vooral ouderen zijn vatbaarder voor ziekten en hun herstel is vaak trager. Eiwitten helpen bij het genezingsproces omdat ze bijdragen aan de reparatie van cellen en de aanmaak van nieuwe cellen (Deutz et al., 2014).

Hoeveel eiwit hebben ouderen nodig

De algemene aanbeveling voor eiwitinname voor inactieve volwassenen is 0.8 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Echter, voor ouderen wordt vaak een hogere inname aanbevolen, variërend van 1.0 tot 1.2 gram. Dit is zelf nog hoger wanneer er sprake is van ziekte of blessure. Een inname van 1.2+ gram is dan raadzaam. (Bauer et al., 2013).

Eiwitrijke voedingsmiddelen

Een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet speelt een belangrijke rol in het behouden van gezondheid en welzijn, vooral op latere leeftijd. Eiwitten, als fundamentele bouwstenen van het lichaam helpen herstel en onderhoud van spierweefsel, organen en het immuunsysteem.

Deze kun je onder andere halen uit de volgende voedingsmiddelen:

  • Vlees en gevogelte
  • Vis en zeevruchten
  • Eieren
  • Zuivelproducten zoals melk, kaas, en yoghurt
  • Peulvruchten en bonen
  • Noten en zaden

Uitdagingen en overwegingen

Hoewel het belang van eiwitrijk voedsel duidelijk is, kunnen ouderen verschillende uitdagingen ervaren bij het verhogen van hun eiwitinname. Verminderde eetlust, kauw- of slikproblemen zijn enkele van de vaak voorkomende problemen. Oplossingen zoals het gebruik van eiwitpoeders of -supplementen en het aanpassen van de textuur van voedsel kunnen helpen deze hindernissen te overwinnen.

Ons ijs biedt hierbij uitkomst. In een kleine portie van 150 ml zit namelijk al 20 gram eiwit.

Bronnen:

  • Bauer, J., Biolo, G., Cederholm, T., et al. (2013). Evidence-based recommendations for optimal dietary protein intake in older people: a position paper from the PROT-AGE Study Group. Journal of the American Medical Directors Association, 14(8), 542-559.
  • Bonjour, J.P. (2011). Dietary protein: an essential nutrient for bone health. Journal of the American College of Nutrition, 24(sup6), 526S-536S.
  • Deutz, N.E., Bauer, J.M., Barazzoni, R., et al. (2014). Protein intake and exercise for optimal muscle function with aging: Recommendations from the ESPEN Expert Group. Clinical Nutrition, 33(6), 929-936.